Centenars d’usuaris participen en les activitats de la Setmana sense Fum de l’ICS Girona i l’IAS

Amb motiu del Dia Mundial sense Tabac que se celebra avui, divendres 31 de maig, els centres de l’ICS Girona i l’IAS han organitzat activitats —en el marc de la Setmana sense Fum— amb l’objectiu de conscienciar la població sobre els perjudicis de fumar. Centenars d’usuaris han participat en les diferents xerrades, taules informatives, caminades saludables i tallers, i s’han sotmès a proves gratuïtes per determinar la capacitat pulmonar, així com a qüestionaris per mesurar la dependència física a la nicotina i la motivació personal per deixar el tabac.

Molta activitat als municipis durant tota la setmana

Al llarg de tota la setmana molts centres d’atenció primària de l’ICS Girona i l’IAS han organitzat diferents accions, més d’un centenar, per conscienciar els seus usuaris de la importància de deixar el tabac. Els professionals dels centres d’atenció primària, que tenen un paper fonamental en l’ajuda per deixar de fumar i en la prevenció i el control del consum del tabac, també s’han dirigit a escoles i instituts de molts municipis per explicar als alumnes els perjudicis que causa el tabaquisme.

Per posar alguns exemples, durant tota la setmana s’han muntat taules informatives i organitzat activitats per promoure hàbits saludables als CAP de Camprodon, Cassà de la Selva, Castelló d’Empúries, Tordera, Doctor Joan Vilaplana de Girona, Olot, Sant Feliu de Guíxols i Platja d’Aro, Pineda de Mar, Bàscara, Sant Hilari Sacalm, Arbúcies, entre molts d’altres.

S’hi han ofert caminades saludables, informació personalitzada dels riscos del tabac sobre la salut i de les diferents vies que hi ha per deixar aquest hàbit nociu, dinamitzacions als parcs urbans de salut, proves de saturació per mesurar la pressió arterial, participació en programes de ràdio i, fins i tot, diverses recollides de puntes de cigarretes del terra amb alumnes dels instituts.

Per la seva banda, a l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta, els actes s’han concentrat avui a l’exterior del centre, on es convidava els usuaris fumadors a canviar cigarretes per pomes, amb l’objectiu de representar el canvi d’un hàbit tòxic per un de saludable. Al mateix temps, al vestíbul de l’Hospital, professionals del Servei de Pneumologia han informat els usuaris de les diferents fórmules que ofereix l’ICS Girona per ajudar a la deshabituació (consultes mèdiques i sessions grupals), a més de fer-los cooximetries i espirometries.

També avui a l’Hospital de Santa Caterina del Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt s’hi fa la festa anual, organitzada per la Comissió sense Fum de l’IAS per sensibilitzar treballadors, usuaris i familiars, durant la qual es donen consells als fumadors i es fan cooximetries. També s’hi organitza una xocolatada popular i un concert, a més d’un espai de fotoreclam (photocall) on, amb el lema “Ho he aconseguit!”, els exfumadors poden explicar a tothom que han pogut deixar el tabac.

20 anys de la Setmana sense Fum

Sota el lema “Recupera la inspiració”, aquest 2019 se celebra la XX edició de la Setmana sense Fum, una iniciativa de la Societat Espanyola de Medicina Familiar i Comunitària (semFYC), la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFIC), l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFICC) i l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT).

L’objectiu de la Setmana sense Fum és sensibilitzar la població de la importància que té per a la salut el fet de no iniciar-se en el tabac, d’abandonar-ne el consum i de poder gaudir d’un ambient lliure de fum.

Descàrregues de fotografies. Arxiu ICS-IAS.

El Parc Hospitalari Martí i Júlia de Salt es bolca en el Dia Mundial Sense Tabac: taules de consell al fumador i cooximetries, xocolata i melindros per a tothom, música i un gran “photocall” dedicat als exfumadors.

Festa organitzada per la Comissió Sense Fum de l'IAS, amb la col·laboració de l'Hospital de Dia d'Adolescents i el Servei de Cuina del Parc Hospitalari.

Professionals exfumadors de l'IAS, testimonis del triomf contra l'hàbit de fumar

Taula informativa de l'Hospital Dr. Josep Trueta a càrrec dels professionals del Servei de Pneumologia

Intercanvi de cigarretes per pomes als exteriors de l'Hospital Dr. Josep Trueta
 

IASGIRONA
Divendres, 31 Maig 2019