Primer estudi epidemiològic de gran abast sobre les demències de baixa freqüència

Josep Garre, coordinador del Registre de Demències de Girona, amb Oriol Turró, investigador del dispositiu i la neuròloga Imma Pericot de l’IAS observant els resultats d’un cas

La revista científica de referència “Alzheimer’s & Dementia: Journal of the Alzheimer's Association” acaba de publicar els resultats de la investigació realitzada per l’equip del Registre de Demències de Girona

Els investigadors del Registre de Demències de Girona (ReDeGi) han publicat a la revista científica de referència en el camp de les demències, “Alzheimer’s & Dementia: Journal of the Alzheimer's Association”, els resultats del primer estudi sobre l’epidemiologia de les demències de baixa freqüència a partir de les dades dels darrers 10 anys de registre continuat i més de 7.500 pacients registrats a la Regió Sanitària de Girona.

Malgrat que la malaltia d’Alzheimer és la causa de demència més freqüent i representa més del 55% de tots els casos, hi ha moltes altres malalties que poden provocar el deteriorament de les funcions cognitives i la pèrdua de la independència funcional i causar una demència. Entre les causes de demències poc freqüents hi ha diverses malalties neurodegeneratives diferents de la malaltia d’Alzheimer, com la malaltia per cossos de Lewy, la malaltia de Parkinson o la degeneració frontotemporal. També hi ha les denominades demències secundàries, que poden ser causades per una gran varietat de malalties de tipus metabòlic, immunològic, neoplàsic, traumàtic o fins i tot de tipus infecciós com l’encefalitis herpètica. Tanmateix, el coneixement sobre l’epidemiologia d’aquests altres tipus de demència menys freqüents no és tan precís com el que hi ha sobre la malaltia d’Alzheimer degut les dificultats per fer estudis epidemiològics de grans dimensions que permetin identificar aquests casos poc freqüents.

D’acord amb les dades de l’estudi publicat, si anualment per cada 100.000 persones de 65 i més anys es produeixen aproximadament 1.100 casos de demència deguts a la malaltia d’Alzheimer, hi ha 111 casos de demència són causats per aquestes altres malalties menys freqüents. Entre aquests casos, els produïts per altres malaltia neurodegeneratives associades a l’edat són els més comuns, mentre que els casos de demència causats per malalties infeccioses o a tumors no representen més de 16 casos per cada 100.000 persones de 65 i més anys anualment. L’estudi també ha posat de manifest que hi ha diferències entre homes i dones amb relació a la freqüència amb que pateixen aquests tipus menys habituals de demència. Així, s’observa que les demències causades pel consum abusiu i crònic d’alcohol és més freqüent en homes (3.7 casos-any vs. 1,7 casos-any per cada 100,000 persones de 65 i més anys) i que les demències relacionades amb trastorns mentals crònics són més freqüents en dones (3,8 casos-any vs. 0,8 casos-any per cada 100,000 persones de 65 i més anys).

El ReDeGi és un dispositiu de vigilància epidemiològica  del Servei Català de la Salut (CatSalut), gestionat per l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), que registra des de l’any 2007 informació clínica sobre els nous casos de demència diagnosticats als dispositius d’atenció especialitzada de la Regió Sanitària de Girona. El ReDeGi aporta informació sobre les principals característiques clíniques dels casos registrats i sobre la cobertura diagnòstica respecte els casos esperats en el territori. Com a dispositiu de vigilància epidemiològica la funció del ReDeGi és la d’aportar informació de tipus poblacional sobre la pressió assistencial que representen els casos de demència. En el ReDeGi participen tots els proveïdors de serveis sanitaris de la RSG (Hospital de Campdevànol, Hospital de Blanes, Hospital Sant Jaume de Calella, Hospital de Figueres, Hospital Universitari de Girona Josep Trueta, Hospital d’Olot, Hospital de Palamós i Hospital Santa Caterina de Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt) i actualment hi col·laboren més de 30 professionals especialistes en neurologia, geriatria, psiquiatria o medicina interna que realitzen la seva activitat assistencial en l’atenció sanitària a les demències en els vuit hospitals de la Regió Sanitària de Girona.

Descàrrega de fotos

Josep Garre, coordinador del Registre de Demències de Girona, amb Oriol Turró, investigador del dispositiu, i la neuròloga Imma Pericot de l’IAS observant els resultats d’un cas.

D'esquerra a dreta, els doctors Oriol Turró i Josep Garre a l'edifici de la Mancomunitat 1 del Parc Hospitalari Martí i Julià, seu del Registre de Demències de Girona 

 

 

IASGIRONA
Dimecres, 26 Juny 2019