El 54% dels casos de demències a la Regió Sanitària de Girona són d’Alzheimer

Ponents de la jornada sobre Alzheimer

Coincidint amb el dia mundial de la malaltia, més de cent professionals tracten avui a l’Hospital Santa Caterina els avenços en la prevenció, diagnòstic i tractament    

Demà, 21 de setembre, es commemora el Dia Mundial de l’Alzheimer, una iniciativa de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i l’Alzheimer’s Disease International (ADI) del 1994 per conscienciar sobre aquesta malaltia i altres formes de demència. Amb motiu d’aquesta commemoració, l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) i l’ICS Girona celebren avui la II Jornada sobre l’Alzheimer i altres demències, organitzada per la Unitat de Trastorns Cognitius del Servei de Neurologia dels hospitals Trueta i Santa Caterina. L’objectiu, avançar en el coneixement dels reptes als quals s’enfronten les persones que pateixen Alzheimer i els seus cuidadors.

A la jornada hi han assistit més de cent professionals dels diferents àmbits assistencials i especialitats, interessats en el programa dedicat a l’abordatge de la prevenció, el diagnòstic i el tractament de la malaltia.

La benvinguda ha anat a càrrec del president de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), Martí Masferrer, que ha remarcat “el compromís efectiu i la trajectòria de la institució pel que fa a patologies com la malaltia d’Alzheimer”.

S’han realitat diferents taules rodones amb experts. La primera, titulada “Biomarcadors en Alzheimer i altres demències”, a càrrec de Teresa Osuna, neuròloga de la Unitat de Trastorns Cognitius. Seguidament, el grup de Neurobiologia Cel·lular i Molecular de la UdG ha presentat “Recerca en Alzheimer des de Girona: microARN com a biomarcadors de la malaltia d’Alzheimer”, i la neuròloga de la Unitat de Trastorns Cognitius, Anna Cots, ha tractat els tractaments presents i futur en demència.

Tot seguit la neuròloga Imma Pericot tractarà altres demències, i la cap clínic d’atenció intermèdia del centre La República, Remei Girona, han exposat sobre el tractament farmacològic de les alteracions conductuals en demència. La jornada ha continuat amb la intervenció del neuropsicòleg de la Unitat de Trastorns Cognitius de l’IAS, Emili Rodríguez, que ha parlat sobre el tractament no farmacològic de la malaltia, i clourà amb una ponència sobre la qualitat en l’atenció a les demències, a càrrec de Toni Turon, neuròleg emèrit de la Unitat de Trastorns Cognitius.

778 casos nous de demència a la Regió de Girona

A la Regió Sanitària de Girona, segons dades recollides pel Registre de Demències de Girona (ReDeGi), gestionat per l’IAS, l’any passat es van recollir a la demarcació de Girona 778 casos nous de demència, arribant a un acumulat d’11.214 casos recollits entre el 2007 i el 2023.

Del conjunt de casos registrats, el grup més nombrós correspon als casos amb diagnòstic de demència associat a la malaltia de l’Alzheimer, que representa el 54%. Els diagnòstics amb demència mixta (vascular amb component neurodegeneratiu)  representen un 20,7%; el 7,2% són casos de demència vascular, el 3,1% afàsia primària progressiva, el 2,8% demència frontotemporal, el 2% demència pels cossos de Lewy i un 10,8% no consta de diagnòstic.

El 67,2% dels afectats presenten hipertensió arterial, el 26,2% diabetis tipus 2, el 55,9% dislipèmia (concentració elevada de colesterol) , el 17,2% havien presentat antecedents d’ictus, el 5,7% de traumatisme cranioencefàlic i el 37,8%, tenien algun antecedent familiar de demència. El 84,8% dels casos vénen derivats de l’Atenció Primària, el 9,25% d’hospital i la resta prové de la Xarxa de Salut Mental o Centre Sociosanitari.

Identificació dels factors de risc i estil de vida, claus en la prevenció

Durant la jornada s’ha destacat que la prevenció i el tractament dels factors de risc, juntament amb la intervenció sobre l’estil de vida poden modificar de forma substancial la incidència de la demència. Segons explica la doctora Anna Cots,  “s’ha avançat de manera rellevant en el coneixement de la malaltia de l’Alzheimer i en un diagnòstic de major certesa gràcies a diferents biomarcadors, així com en els tractaments farmacològics i no farmacològics simptomàtics, dirigits a optimitzar els recursos cognitius encara actius en els pacients, però encara no es disposa de fàrmacs que signifiquin un canvi en l’evolució de la malaltia”. 

 

Fotografies: IAS

Benvinguda del president de l'IAS, Martí Masferrer

Imatge dels professionals assistents a la jornada

Taula 1. Biomarcadors en Alzheimer i altres demències

Taula 2. Recerca en Alzheimer

Taula 3. Altres demències

Taula 4. Tractaments presents i futurs en demència

IASGIRONA
Divendres, 20 Setembre 2024