S’incorporaran espècies pesqueres mediterrànies de la Llotja de Palamós com la canana o el peix per a la sopa
El Servei de Cuina elabora anualment 320.000 menús pels pacients i 73.000 per als treballadors
El Servei de Cuina de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) aposta per la introducció de noves varietats de peix de proximitat als menús dels pacients. S’estan fent proves per substituir peixos estrangers com l’halibut (peix blanc sense pell ni espines que prové d’Alaska) per espècies pesqueres mediterrànies. També s’està treballant conjuntament amb la Llotja de Palamós per introduir varietats com la canana (cefalòpode molt semblant al calamar però amb una pell més fosca i unes aletes més curtes) o el peix per a la sopa, entre altres.
Aquest producte, a més de fresc, té el valor afegit de la proximitat des del punt de vista mediambiental, així, quan es menja peix de les nostres costes estem afavorint i promocionant una pesca responsable i sostenible, una pesca de milla 0.
La cuina del Parc Hospitalari Martí i Julià ocupa una superfície de 600 metres quadrats i dona servei a tot el parc. Des de l’any 2004 s’han doblat els menús que se serveixen a pacients i treballadors. Actualment, s’elaboren cada any 320.000 menús per a pacients (esmorzars, dinars, berenars i sopars, gairebé 900 diaris) de l’Hospital Santa Caterina i de tots els serveis ubicats al Parc Hospitalari (Hospital de Dia d’Adults de Salut Mental, Hospital de dia d’Adolescents de Salut Mental, Residència els Til·lers, Centre d’atenció intermèdia La República, Unitat de Patologia Dual i Desintoxicació, Unitat de Referència per a Psiquiatria Infantil i Juvenil i Unitat d’Atenció als Trastorns de Conducta Alimentària).
La cap de Serveis Hotelers, Paola Estrada, subratlla “la complexitat dels menús perquè aquests s’adapten als requeriments de les diferents malalties, al·lèrgies o intoleràncies alimentàries”. Hi ha un total de 4 opcions de textura del menú, depenent del tipus de pacient i de la seva capacitat d’ingesta. Els menús van rotant cada quinze dies. “L’objectiu final és garantir les funcions nutricionals i a més a més, en dates com el Nadal, es fan menús especials tant pels pacients com pels treballadors”, afegeix.
La cuina treballa amb un suport informàtic que li detalla què pot menjar cada pacient. Són els professionals assistencials que atenen el pacient (personal mèdic, infermeria, dietistes ...) qui pauta la dieta del malalt quan ingressa. La indicació arriba a la cuina, és revisada pels dietistes i després ja es procedeix a la seva elaboració. A primera hora del matí es fa l'estimació dels àpats que s'hauran de fer, i abans de l'emplatat es torna a fer un recompte. Cada safata correspon a un pacient i ja especifica les característiques que ha de seguir el menú. Abans de servir-se passa per un control de qualitat.
Acreditats com a centre Amed
L’Hospital Santa Caterina està acreditat com a centre Amed des de l’any 2014, un programa que té com a objectiu promoure l’alimentació mediterrània com a model d’alimentació saludable i sostenible en l’entorn de la restauració. Amed identifica i acredita els establiments i serveis de restauració que ofereixen accés a aquest tipus d'alimentació. El programa Amed forma part del Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable (PAAS) de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) del Departament de Salut.
Els restaurants acreditats estan senyalitzats amb un adhesiu a l’exterior que els identifica com a establiments AMED. Per aconseguir aquesta acreditació, els establiments han de complir una sèrie de requisits, que són, principalment els següents:
- Garantir que un 25% de l’oferta de primers plats siguin a base de verdures, hortalisses o llegums.
- Oferir algun producte integral a la carta
- Incloure a l’oferta de segons plats un 50% de peix o carn magra
- Disposar, entre les postres làctics, de l’opció de baix contingut en greix
- Utilitzar oli d’oliva per amanir i preparar els plats (per amanir preferiblement oli d’oliva verge o verge extra)
- Fruita fresca com a postres en l’oferta.
Millores constants i aposta per la qualitat i la sostenibilitat
Al servei de cuina del Parc Hospitalari Martí i Julià hi treballen actualment 46 persones. La sostenibilitat és una aposta d’aquest servei. Actualment, per exemple, al menjador dels treballadors, situat a l’Hospital Santa Caterina, s’han eliminat els envasos de plàstic i s’han substituït per carmanyoles que porten els treballadors si es volen endur el menú i també s’utilitzen gots reutilitzables. A banda de millorar en sostenibilitat, aquestes accions han suposat un estalvi econòmic anual de 45.000 euros.
Recentment, al menjador dels treballadors s’han col·locat uns codis QR on hi apareixen les fitxes tècniques de tots els plats i on hi consten els al·lèrgens. L’objectiu és facilitar als consumidors sensibles tota la informació necessària sobre la composició dels productes per prevenir reaccions adverses. També s’informa sobre la presència en els aliments d’ingredients que causen al·lèrgies i intoleràncies, i evitar la contaminació accidental amb al·lèrgens que estiguin presents en altres productes.
Imatge del menjador de treballadors