Uns dos-cents experts de diferents especialitats mèdiques de l’atenció primària i hospitalària es reuniran demà, a la Factoria Cultural Coma Cros de Salt, en el marc del V Curs de Psicogeriatria, organitzat per la Unitat de Valoració de la Memòria i les Demències i el Servei de Psicogeriatria de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS). La jornada, que serà inaugurada pel gerent del CatSalut a Girona, Josep Trias, i el president de l’IAS, Joan Profitós, està centrada la prevenció primària de la malaltia d'Alzheimer i tractarà la contribució del control dels factors de risc en la demència, els nous conceptes sobre la malaltia, i com mantenir el cervell actiu.
Segons dades aportades pel Registre de Demències de la Regió Sanitària de Girona, hi ha 5.031 persones diagnosticades amb demència (període 2007-2013). D’aquestes, el 70% presenten algun factor de risc cardiovascular (hipertensió, diabetis o dislipèmia). El factor de risc més prevalent és la hipertensió, que és present en el 57,2% dels pacients. Les demències vinculades a alteracions vasculars representen el 19,6% del total dels pacients amb demència. Del conjunt de casos diagnosticats, el 6,5% són persones menors de 65 anys.
Els metges de família de l’ABS d’Anglès i investigadors, Antonio Rodríguez Poncela i Gabriel Coll de Tuero, parlaran sobre el control de la hipertensió i de la diabetis mellitus i la seva relació amb la malaltia d’Alzheimer. El doctor Rodríguez Poncela incidirà en el fet que els pacients amb diabetis tenen més risc de presentar malaltia d'Alzheimer, ja que la hipoglucèmia pot augmentar el risc de demència i la demència augmenta el risc de presentar hipoglucèmies. “La prevenció de la diabetis, amb un estil de vida saludable que inclogui activitat física regular i una dieta cardiosaludable, pot disminuir la incidència de la malaltia”, segons Rodríguez Poncela. Per la seva banda, el doctor Coll de Tuero explicarà la relació existent entre la pressió arterial en edats mitjanes de la vida i el deteriorament cognitiu en edats més avançades. Segons Coll de Tuero, el tractament de la pressió arterial s’associa a menor incidència de la malaltia d’Alzheimer.
Durant la jornada, el neuròleg Secundino López Pousa, coordinador de Neurologia de l’ICS Girona-IAS, exposarà els canvis que ha suposat per a la comunitat científica la nova edició del Manual diagnòstic i estadístic dels trastorns mentals de l'Associació Nord-americana de Psiquiatria. Aquest manual conté una classificació dels trastorns mentals i proporciona descripcions clares de les categories diagnòstiques, amb la finalitat de què els professionals clínics i els investigadors de les ciències de la salut puguin diagnosticar, estudiar, intercanviar informació i tractar els diferents trastorns mentals. En aquesta mateixa taula, el biòleg de l’Institut de Biologia Molecular de Barcelona, Martí Aldea, oferirà una actualització sobre la teoria priònica, proposant que prions humans concrets són agents causals de patologies neurodegeneratives com ara l’Alzheimer, el Parkinson, o l’esclerosi lateral amiotròfica.
Com mantenir el cervell actiu
La jornada també dedicarà un espai per als elements que ajuden a mantenir el cervell actiu. La dieta mediterrània, l’activitat mental i física en són, segons els experts, factors claus. En aquesta taula, la biòloga i tècnica de la Unitat de Recerca de l’IAS, Laia Calvó, revisarà els nombrosos estudis que han analitzat els efectes dels antioxidants sobre la salut en general i sobre l’envelliment i l’estat cognitiu en particular; parlarà sobre com intervé l’oxigen en l’envelliment, sobre quin paper juga en el deteriorament cognitiu i en el desenvolupament d’una demència, i quines són les darreres tendències en les teràpies que utilitzen els antioxidants.
La ponència de clausura anirà a càrrec de la neuròloga Mercè Boada, directora mèdica de la Fundació ACE (Institut Català de Neurociències Aplicades) i cap clínica del Servei de Neurologia de l’Hospital de la Vall d'Hebron. Boada, pionera en el camp de les demències i considerada una de les grans investigadores sobre la malaltia, parlarà de les noves estratègies per al tractament de la malaltia d’Alzheimer lleu.
Detall del programa
09.00 – 10.30 Nous conceptes sobre la demència
De la demència als trastorns neurocognitius al DSM V
Dr. Secundí López-Pousa. Neuròleg
Biomarcadors en el diagnòstic primerenc dels trastorns neurocognitius
Dr. Antoni Turon Estrada. Neuròleg
Nous conceptes de la patogènia de la demencia
Dr. Martí Aldea Malo. Biòleg
10.30 – 11.40 Contribució del control dels factors de risc en la malaltia d’Alzheimer
El control de la hipertensió arterial. Quan? I amb què?
Dr. Gabriel Coll de Tuero. Metge de medicina familiar i comunitària
El control de la diabetis mellitus. Com? I de quina manera?
Dr. Antonio Rodríguez Poncelas. Metge de medicina familiar i comunitària
El control de la hipercolesterolèmia. Quan? I amb què?
11.40 -12.15 Pausa cafè (el millor espai per als mitjans de comunicació per parlar amb els experts)
12.15 – 14.00 La prevenció primària: recomanacions per mantenir el cervell actiu
Factors dietètics: la dieta mediterrània
Dra. Reina García Closas. Epidemiòloga nutricional
L’activitat mental: l’estimulació cognitiva
Sra. Manoli Lozano Galego. Neuropsicòloga
L’activitat física: l’exercici
Dra. Esther Celda Garcia. Geriatra
El consum d’antioxidants
Dra. Laia Calvó Perxas. Biòloga i tècnica
14:00 Noves estratègies per al tractament de la malaltia d’Alzheimer lleu
Dra. Mercè Boada Rovira. Neuròloga