Avui fa deu anys: l’Hospital Santa Caterina es posa en funcionament al Parc Hospitalari Martí i Julià

10 anys nou Santa Caterina

Avui, a les vuit del matí, ha fet deu anys que l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) va obrir les portes del nou Hospital Santa Caterina, al Parc Hospitalari Martí i Julià, al municipi de Salt. Des de l’aleshores, el nou Santa Caterina, que es va posar en funcionament com a hospital general bàsic del Gironès i la Selva Interior per atendre una població de 120.000 habitants, ha incrementat la seva activitat de forma exponencial així com la població de referència (147.14 habitants, l’any 2013).

L’activitat quirúrgica ha augmentat en aquests deu anys en un 67%, amb 7.079 intervencions realitzades l’any 2013, així com l’hospitalització, amb un creixement de gairebé el 50%, amb 9.980 altes comptabilitzades en tancament de l’any passat. Pel que fa a les consultes externes, amb un total de 114.085 visites l’any 2013, l’increment se situa en més del 40%; i en relació a l’hospital de dia, el percentatge varia en un 30% més en comparació amb l’any 2004, amb 5.360 sessions realitzades, l’any 2013. Quant a les urgències, el creixement ha estat de l’ordre del 30%, amb 43.722 urgències ateses a 31 de desembre de l’any passat. Comparativament, destaca el nombre d’estudis de diagnòstic per la imatge que s’hi realitzen avui dia, amb un total de 72.489 estudis fets l’any 2013, més del doble que l’any 2004, a l’igual que el nombre de determinacions sol·licitades al Laboratori que sumen l’any 2013 un total de 839.053, més del 130% que al 2004. Amb idèntica cartera de serveis que l'antic hospital del centre de Girona, el Santa Caterina va incorporar a les noves instal·lacions els serveis d’hospitalització de psiquiatria d'adults, infantojuvenil i urgències psiquiàtriques.

A l’edifici, sobre una superfície total construïda de 27.588 m2 se’l va dotar de 222 llits, dels quals, 43 es van destinar a l’hospitalització psiquiàtrica d’aguts. El Servei de Diagnòstic per la Imatge del nou Santa Caterina va ser dels primers centres catalans en treballar amb tecnologia digital. En el seu conjunt, obra i equipament, la inversió en l’hospital va ser de més de 44 milions d’euros. El mateix dia que s’obrien les noves instal·lacions del Santa Caterina es tancava el vell centre de Girona i es feia el trasllat dels seus últims pacients. L’atenció a les urgències generals va ser el primer servei en posar-se en funcionament; les consultes externes i la resta d’activitat ambulatòria al cap de dos dies i les urgències dels serveis de salut mental al cap d’una setmana. I avui, també, a les sis de la tarda, farà deu anys que la treballadora més antiga del vell hospital va tancar les portes del centre històric, en el marc d’un acte simbòlic i d’una festa participada per la ciutadania.

De l’evolució del centre és posa de relleu a títol general la consolidació de l’Hospital com a referent en parts naturals, arribant a la xifra històrica de 1.526 parts realitzats l’any 2006, i en salut internacional; l’obertura del Servei de Ressonància Magnètica, la creació del Servei de Salut Comunitària i Mediació Cultural per a l’atenció a les persones immigrants, l’impuls als Hospitals de Dia, tant de diagnòstic com terapèutic, la medicina esportiva, així com el desplegament de diferents programes de cribratge, i d’atenció a la salut com el de rehabilitació cardíaca, entre d’altres.

L’any 2012, el Departament de Salut, amb la voluntat de crear aliances estratègiques principalment entre l’Hospital Universitari Doctor Josep Trueta de Girona, gestionat per l’Institut Català de la Salut (ICS Girona), i l’Hospital Santa Caterina, gestionat per l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), inicia un nou projecte que integra la gestió d’ambdues organitzacions sota una sola gerència. Sota aquest paraigua, l’any 2013 s’inicia el desplegament del Projecte CIMS.

Foto: Arribada dels primers pacients al nou Hospital Santa Caterina, el 18 de setembre de 2004.Arxiu IAS. Autor: Pep Iglesias
 

IASGIRONA
Dijous, 18 Setembre 2014