L’Hospital de Dia d’Adolescents de l’IAS tracta cada vegada usuaris més joves

L’Hospital de Dia d’Adolescents de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) ha detectat en els últims cinc anys la tendència a l’alta d’un perfil de pacient cada vegada més jove; si bé en aquell moment predominava la franja de 16 a 18 anys, en els darrers anys ha augmentat la demanda assistencial d’usuaris d’entre 12 a 15 anys. Tot i el canvi del perfil dels usuaris, la tipologia de trastorn atesa manté les ràtios dels seus inicis, amb un 43% de trastorns de conducta alimentària, un 21% de trastorns psicòtics i de l'espectre autista i un 36% de trastorns neuròtics greus i de comportament.

La psicòloga Glòria Trafach, coordinadora del centre, també assenyala un repunt en els darrers tres anys de patologies conductuals i de comportament pertorbador. Pel que al perfil dels usuaris segons sexe, es manté la proporció majoritària de noies (60%), “probablement pel fet de disposar d’un programa específic dirigit al tractament dels trastorns de conducta alimentària, que té més incidència en el sexe femení amb proporcions de 9:1”, segons explica la responsable de l’Hospital de Dia. Del conjunt de pacients són majoritaris (més del 50%) els procedents del Gironès, Pla de l’Estany i Baix Empordà, “a causa segurament de la proximitat geogràfica.”

El centre, dirigit a nois i noies de 12 a 18 anys, és un equipament assistencial d’hospitalització parcial creat l’any 1999 com a dispositiu comunitari de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions per al tractament de trastorns mentals que requereixen d’una atenció ambulatòria intensiva. L’Hospital, amb seu al Parc Hospitalari Martí i Julià (Salt) disposa de 25 places. L’any passat va atendre un total 58 adolescents, dels quals 41 van ser ingressos nous. El 80% dels adolescents tenien entre 12 i 15 anys, i del conjunt, prop del 50% (25 casos) patien un Trastorn de la Conducta Alimentària. L’estada mitjana, segons dades de 2013, és de 175 dies. Els usuaris, amb una simptomatologia activa que els impedeix portar una vida normalitzada, combinen tot sovint l’assistència al centre amb l’assistència a l’institut per no perdre, sempre que sigui possible, la continuïtat de la seva formació acadèmica o prelaboral. L’Hospital de Dia d’Adolescents és atès per un equip multidisciplinar de professionals que combinen l’abordatge terapèutic individual, grupal i familiar, utilitzant diferents modalitats i estratègies terapèutiques. Algunes de les actuacions es duen a terme a la comunitat com ara la realització del taller de ceràmica realitzat amb la col·laboració de l’Escola de Belles Arts de Salt, a iniciativa de l’artista i ceramista Carlets. Fruit d’aquest taller es pot veure fins el 2 d’octubre a l’Hospital Santa Caterina una mostra dels treballs elaborats. L’exposició es va inaugurar fa uns dies amb el nom de “Jardí Interior”. Glòria Trafach ha valorat molt positivament l’experiència, i subratlla que “l’us de l’art i el procés creatiu com a eina terapèutica, d’expressió i d’autoconeixement, ha permès potenciar els aspectes expressius, comunicatius i afectius dels adolescents que han participat, contribuint en el seu procés de recuperació.”

IASGIRONA
Dilluns, 4 Agost 2014