El model d’atenció a la demència de l’IAS serà protagonista a la Setmana de la Innovació en Serveis Públics

Fins divendres se celebra a Barcelona la Setmana de la Innovació en Serveis Públics, un esdeveniment que promou el disseny de serveis públics més eficients i satisfactoris. Al llarg de les cinc jornades s’hi presenten casos reals locals i internacionals, i dijous serà el torn de la telemedicina com a suport al diagnòstic de demències, una ponència basada en el SISDDAP (Sistema Informatitzat de Suport al Diagnòstic de Demència per Atenció Primària), el model d'atenció a les demències que es va començar a dur a terme a l’IAS el 2006 i que està consolidat en la pràctica clínica habitual, actualment en el marc del Projecte CIMS.

El SISDDAP es basa en un model d’atenció integrada primària-especialitzada a través d’un programa de telemedicina que afavoreix la igualtat en l’assistència especialitzada eliminant els efectes de la distància i incrementa la comunicació entre els nivells assistencials millorant l’eficiència i optimitza la utilització de recursos. L’any passat es va registrar un significatiu l’augment de les visites a través del SISDDAP, amb un total de 1.058 valoracions realitzades, un increment del 67% respecte l’any anterior.

El sistema consisteix en un protocol informatitzat, integrat en la història clínica, de recollida de dades i d’instruments psicomètrics utilitzats en el diagnòstic de les demències, consensuat prèviament entre professionals d’atenció primària (metges i infermeria) i professionals especialitzats en l’atenció de pacients amb demència. Aquesta informació es remet a la unitat especialitzada que adopta l’estratègia diagnòstica que cregui més oportuna, comunicant-la, al seu torn, als professionals d’atenció primària. Actualment s’aplica a les àrees bàsiques de l’Àrea de referència dels hospitals Santa Caterina de Salt i Dr. Josep Trueta de Girona.

Està previst que en un futur el model oferirà quatre aplicacions per a mòbils per a cobrir tant les necessitats dels professionals d’atenció primària i l’atenció especialitzada com les dels pacients. Una quarta aplicació permetrà formar els professionals en la utilització del SISDDAP i en les tècniques informatives de diagnòstic, prevenció i tractament als pacients. El projecte serà presentat dijous a les 9h a la Setmana de la Innovació en Serveis Públics per part de la investigadora a l’IAS Laia Calvó, l’adjunt a la Gerència de l’IAS, Francesc Iglesias i el director de recerca de l'IAS, Secundí López-Pousa. L’esdeveniment es desenvolupa a l’Escola d’Administració Pública de Catalunya.

IASGIRONA
Dimecres, 4 Juny 2014