L’Institut d’Assistència Sanitària rep l’acreditació AMED per promoure la dieta mediterrània

El menjador laboral i la cafeteria de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), al Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt, han estat acreditats amb la certificació AMED per promoure la dieta mediterrània entre els seus treballadors i a comensals externs. A l’acte de lliurament hi han assistit, entre d’altres, el director dels Serveis Territorials de Salut a Girona, Josep Trias; l’alcalde de Salt, Jaume Torramadé; el director de l’Agència de Salut Pública de Catalunya a Girona, Lluís Picart; el president de l’Institut d’Assistència Sanitària, que gestiona el menjador laboral, Joan Profitós; el gerent de la cadena de restauració Grup Boira que gestiona la cafeteria, Joaquim Hugas.

Concretament, el menjador de professionals de l’IAS, ubicat a l’Hospital Santa Caterina, va servir l’any passat un total de 37.318 àpats i ofereix un menú diari que consisteix en pa, aigua, amanida i/o sopa, més tres primers, tres segons a triar, elaborats en base al que s’entén per dieta mediterrània, més postres (fruita i làctics) i cafès i/o infusions,

L’Institut d’Assistència Sanitària és la cinquena entitat del sistema sanitari integral d’utilització pública de la Regió Sanitària de Girona que s’acredita, després dels menjadors laborals de la Clínica Salus Infirmorum de Banyoles acreditat l’any 2010, l’Hospital de Palamós (Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà) acreditat l’any 2011, l’Hospital Sant Jaume d’Olot acreditat l’any 2013 i l’Hospital de Figueres (Fundació Salut Empordà) acreditat recentment. A Girona ja hi ha 30 establiments amb aquesta acreditació que arriben a uns 3.750 comensals diaris. Amb Salt ja són 12 municipis diferents de la demarcació de Girona que tenen almenys un establiment acreditat.

Des que l’any 2007 es van acreditar els primers restaurants promotors de l’Alimentació Mediterrània i difusors d’estils de vida saludable a la ciutat de Granollers, AMED s’ha ampliat a menjadors laborals, universitats i altres centres de formació, hospitals, residències, albergs, cadenes de restauració, a més a més de bars i restaurants. Avui ja són 84 municipis de tot Catalunya on hi ha almenys un establiment acreditat, dels 304 acreditats que tenen capacitat per oferir menús basats en la dieta mediterrània a més de 44.000 comensals diaris.

Programa AMED

L’objectiu del programa AMED, liderat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya, és promoure l’alimentació mediterrània i l’oci actiu en els establiments de restauració, en especial els de menú diari, ja que un 31% de la població adulta catalana menja fora de casa més d’una vegada a la setmana.

Els restaurants acreditats estan senyalitzats amb un adhesiu a l’exterior que els identifica com a establiments AMED. Per aconseguir aquesta acreditació, els establiments han de complir una sèrie de requisits, que són, principalment els següents:

  •     Garantir que un 25% de l’oferta de primers plats siguin a base de verdures, hortalisses o llegums.
  •     Oferir algun producte integral a la carta
  •     Incloure a l’oferta de segons plats un 50% de peix o carn magra
  •     Disposar, entre les postres làctics, de l’opció de baix contingut en greix
  •     Utilitzar oli d’oliva per amanir i preparar els plats (per amanir preferiblement oli d’oliva verge o verge extra)
  •     Fruita fresca com a postres en l’oferta

A més, també es demana als establiments acreditats que ofereixin als seus clients opcions d’oci actiu a les zones pròximes al local (circuits, passeigs, etc.), ja que el projecte AMED també està associat a un concepte de vida saludable.

Per a més informació www.amed.cat

IASGIRONA
Dijous, 10 Abril 2014