L’IAS uneix les Unitats de Desintoxicació i de Patologia Dual dins un nou espai que millora el confort i la qualitat de servei

Cada unitat conserva el nombre de llits i els usuaris seran atesos pel mateix equip professional que fins ara

La Unitat de Desintoxicació i la Unitat de Patologia Dual que l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) disposa al Parc Hospitalari Martí i Julià han quedat integrades dins una sola Unitat (Unitat de Desintoxicació i Patologia Dual —UDPD—), ubicada a l’edifici de Serveis Assistencials de Llarg Tractament del complex sanitari de Salt. La unió de les dues unitats ha suposat l’ampliació de l’espai de la Unitat de Patologia Dual, on ara queda integrada la Unitat de Desintoxicació que des de l’any 2004 se situava a la Unitat de Medicina Interna de l’Hospital Santa Caterina. La UDPD, en funcionament en el seu nou emplaçament des del 7 de gener, manté els 4 llits de Desintoxicació i els 6 de Patologia Dual. Els dos tipus d’usuaris seguiran sent atesos pel mateix equip de professionals.

Amb el trasllat s’ha aconseguit una millora substancial de les condicions de confort i de qualitat de servei de la Unitat de Desintoxicació. Segons ha explicat la cap clínica del Servei d’Aguts de Salut Mental del Parc i responsable de la UDPD —Laura Santaengracia— “el nou espai facilita una atenció més integrada del pacient i un seguiment més exhaustiu les 24 hores del dia”.

La Unitat de Desintoxicació de l’IAS, que ja existia a l’antic Hospital Santa Caterina de Girona, atén un total anual d’uns 150 pacients amb problemes de consum de tòxics que són derivats habitualment dels Centres d’Atenció i Seguiment de les Drogodependències (CAS) de la Xarxa de Salut i Addiccions (XSMA) de l’IAS de les comarques gironines. L’estada mitjana a la Unitat és d’11 dies.

La Unitat de Patologia Dual es va posar en funcionament l’any 2007. La Unitat atén les persones que pateixen una patologia psiquiàtrica i una addicció als tòxics associada, que pot ser causa o conseqüència de la malaltia mental. La Unitat atén uns cent usuaris l’any, amb una estada mitjana de 13 dies. Els pacients a aquesta Unitat són derivats des dels CAS i des dels Centres de Salut Mental.

L’actual Unitat de Desintoxicació i Patologia Dual (UDPD) és atesa per un equip de professionals multidisciplinar de 15 persones.

IASGIRONA
Diumenge, 20 Gener 2013