L’IAS implanta a l’atenció primària un nou model de seguiment de l’atenció dels pacients amb complexitat clínica

Anomenat “Planta Comunitària Virtual”, el model ha estat premiat pel Departament de Salut entre més de 600 experiències presentades en la III Jornada del Pla de Salut, celebrada a Sitges

El 75.2% dels pacients tractats a aquesta Planta no han fet cap ingrés hospitalari no programat ni cap visita a urgències

L’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) ha posat en marxa en les ABS de Breda-Hostalric, Anglès i Cassà de la Selva un nou model assistencial de seguiment de l’atenció dels pacients crònics amb complexitat, traslladant al domicili del pacient elements de l’atenció d’una planta hospitalària. L’objectiu del projecte, que es va posar en funcionament fa set mesos, és millorar la qualitat de vida dels malalts i cuidadors, la coordinació assistencial, i la capacitat resolutiva a l’atenció primària; alhora que evitar els ingressos no programats a l’hospital i les visites als serveis d’urgències.

Aquest model assistencial que pren el nom de “Planta Comunitària Virtual”, es gestiona des de l’atenció primària i permet una atenció de la persona de forma intensiva durant el temps en què s’ha valorat que és necessari. L’equip assistencial està integrat per un conjunt de professionals sanitaris i socials (infermeria, mèdics i de treball social) dels diferents nivells assistencials (atenció social, primària, sociosanitària i hospitalària). A l’ABS de Cassà de la Selva aquesta experiència és pla pilot del projecte col•laboratiu entre l’Atenció Primària de l’IAS i el Consorci Benestar Social (CBS) Gironès-Salt.

Els pacients candidats són persones amb risc de reingrés hospitalari, en especial crònics complexos (insuficiència cardíaca, malaltia pulmonar obstructiva crònica, malaltia neurodegenerativa) amb malaltia crònica avançada, amb criteris de fragilitat. Els problemes abordats van des del compliment de la medicació, el control de símptomes, dèficit de coneixements, suport als cuidadors, etc.

La derivació dels pacients a la “Planta Virtual” es realitza des de l’hospital i des dels equips d’atenció primària, de forma coordinada entre els professionals que intervenen en la continuïtat assistencial del cas. La infermera responsable de “Planta Comunitària Virtual” realitza una valoració integral al domicili que inclou les capacitats funcionals del malalt, el seu cuidador o l’entorn de la persona en el context de la vida diària (des de l’estat de la llar, el transport...) en coordinació amb la resta de professionals i serveis socials. Un cop fet això s’activen els recursos que el pacient necessita i es fa un seguiment programat preventiu a través d’una combinació de visites domiciliàries i telefòniques. L’objectiu és donar una resposta de qualitat, coordinada, i d’aliança amb el pacient i la xarxa social més propera. En el moment en que es compleixen els criteris d’estabilitat clínica, l’equip assistencial dóna d’alta al pacient de la “Planta Comunitària Virtual” i el seu seguiment el continuen els professionals de referència del seu centre d’atenció primària.

La “Planta Comunitària Virtual”, un projecte premiat pel Departament de Salut entre més de 600 experiències presentades en la III Jornada del Pla de Salut, celebrada a Sitges el 13 de desembre. Durant aquests primers 7 mesos d’implementació del projecte s’han inclòs al programa 113 pacients, amb una mitjana d’estada de 55 dies. El 75.2% dels pacients tractats a la planta no han fet cap ingrés hospitalari no programat ni cap visita a urgències.

IASGIRONA
Dilluns, 23 Desembre 2013