L’educació en salut del cuidador pot reduir els reingressos hospitalaris del pacient crònic i incrementar la seva qualitat del vida

Investigadors de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) estan duent a terme un estudi, anomenat "Família Experta", que té com a objectiu demostrar científicament com un major grau de coneixements sanitaris i de les pautes d’actuació a seguir per part dels cuidadors de persones amb una malaltia crònica no oncològica poden reduir els reingressos hospitalaris i millorar la qualitat de vida del pacient, alhora que disminuir la càrrega assistencial del cuidador. L’estudi, liderat pel cardiòleg de l’IAS, Marco Antonio Paz Bermejo, s’està realitzant sobre una mostra de 200 casos amb insuficiència cardíaca (IC) i malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) i durarà un any. La investigació, finançada pels laboratoris Novartis, s’està duent a terme amb pacients de les àrees bàsiques de salut de l’IAS (Breda-Hostalric, Cassà de la Selva i Anglès) i el CAP de Salt. Si els resultats són els esperats es vol recomanar la implantació de l’experiència a altres territoris.

L'edat mitjana dels pacients amb malaltia pulmonar crònica és de 75,4 anys i de 81,7 anys amb insuficiència cardíaca. Les dones representen el 41,8% en el primer cas i el 56,9% en el segon. La sobrecàrrega de treball del cuidador, segons informa el doctor Paz, és significativament més gran en el cas dels pacients amb insuficiència cardíaca. El cardiòleg posa de relleu que en ambdós grups es detecta que un 50% fa un mal compliment del tractament i que els pacients tenen una baixa percepció de la seva qualitat de vida que "esperen millorar amb el projecte".

 

Família experta

El projecte "Família Experta" pretén esdevenir una nova estratègia en el maneig de pacients amb patologies cròniques i descompensacions clíniques múltiples. L’estudi va començar a finals de 2014 amb la identificació d’usuaris amb IC i MPOC que patien sovint reingressos hospitalaris; es va valorar com era el seu entorn assistencial i familiar dins el domicili i es va propiciar la complicitat entre els equips assistencials de l’atenció primària i els cuidadors habituals dels pacients. Per oferir als cuidadors els coneixements necessaris i les pautes per a la seva aplicació correcta s’estan duent a terme en aquests moments sessions grupals del personal mèdic i d'infermeria amb les famílies participants. Els professionals assistencials expliquen les variables del pacient que cal controlar i ensenyen com identificar els signes d’alarma que prediuen descompensació incipient. Després, una infermera experta en les patologies cròniques dels casos, amb dedicació exclusiva al projecte, segueix telefònicament la mostra en coordinació amb els cardiòlegs i pneumòlegs que també participen en el estudi i que atenen els pacients en cas de necessitat de tractament a l’Hospital de Dia de l’Hospital Santa Caterina.

IASGIRONA
Dijous, 19 Febrer 2015