Amb el lema "Cures pal·liatives: un pas endavant" demà s’obre al Palau de Congressos de Girona el IX Congrés de la Societat Catalonobalear de Cures Pal.liatives, que comptarà amb l’assistència de més de 300 professionals de la salut, reunits per actualitzar coneixements i debatre estratègies que ajudin a millorar l’atenció dels malalts. Segons informa la doctora Rosa Roca, cap de la Unitat de Cures Pal·liatives de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) i presidenta del comitè organitzador del congrés, els components essencials de les cures pal·liatives són el control dels símptomes, el suport psicosocial i el treball en equip i interdisciplinar. En aquest marc, l’experta destaca del programa científic la detecció dels símptomes en situacions complexes i com encarar la presa de decisions tenint en compte aspectes bioètics. També es tractarà l’atenció pal.liativa pediàtrica i altres temes com ara la recerca i la formació en la especialitat, així com la gestió professional de l’atenció compartida entre diferents nivells assistencials i dispositius sanitaris.
El congrés comptarà amb ponents referents en la temàtica i es posa de relleu la participació de Xavier Gómez–Batiste, actual Medical Officer for Palliative and Longterm Care, de l’OMS. La seva missió és dissenyar i iniciar la implementació d'un programa sistemàtic OMS de cures pal·liatives. L’expert oferirà una anàlisi de l’atenció pal·liativa en el sistema sanitari avui dia.
L’acte inaugural del congrés se celebrarà demà a les 14.30 hores i comptarà amb la intervenció del gerent del CatSalut a Girona, Josep Trias; el gerent de l’ICS Girona i de l’IAS, Joaquim Casanovas; el president de l’ICO, Josep Maria Vilà; el president de la societat científica, Miquel Domènech; i la presidenta del comitè organitzador, Rosa Roca. La cloenda anirà a càrrec de l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont.
La Unitat de Cures Pal·liatives de l’IAS, ubicada a l’Hospital Santa Caterina, està especialitzada en l’avaluació i control dels símptomes dels pacients que es troben en una fase avançada i progressiva d’un procés de malaltia que necessita tractaments i atenció molt especialitzada. Segons informa la doctora Rosa Roca, el pacient de la unitat es caracteritza per patir una malaltia incurable, amb unes possibilitats de resposta als tractaments específics molt limitada, i amb presència de símptomes múltiples i variables, que provoquen un impacte sobre el malalt i la família importants. "En aquesta situació —explica Roca—, els nostres objectius estan centrats en la millora de la qualitat de vida, la promoció de l’autonomia i l’adaptació emocional a la situació, amb una concepció activa de la terapèutica i un abordatge interdisciplinari".
La Unitat està dotada amb 18 llits i l’any 2014 va tenir 437 ingressos, amb una estada mitjana de 9, 3 dies. Els ingressos són derivats principalment de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta, i l’Institut Català d’Oncologia (ICO Girona). El 83% dels pacients que es tracten són malalts oncològics i el 17% restant són pacients en fases terminals de malalties no oncològiques. A nivell de la Regió Sanitària de Girona es treballa coordinadament amb la resta d’hospitals comarcals, els equips d’atenció primària, atenció domiciliària, i xarxa sociosanitària.
Procés d’atenció al final de la vida
En el marc d’aliances estratègiques de l’ICS Girona i de l’IAS un grup de professionals d’ambdues institucions i de l’ICO Girona estan treballant un protocol comú del procés d’atenció pal·liativa del pacient. Aquest document, que estarà enllestit en breu, té per objectiu millorar la coordinació entre els diferents dispositius que intervenen en el tractament del pacient en aquesta fase avançada de la malaltia. Uns del punts que més s’ha tractat en aquest grup de treball és la detecció precoç de les necessitats d’aquests pacients fràgils i les seves famílies així com la millora de l’atenció que pot tenir el malalt a domicili prioritzant la seva qualitat de vida.