Salt acull divendres la 1a jornada de salut comunitària de Girona per compartir experiències entre professionals i administració

La Coma Cros de Salt acollirà divendres que ve, 24 d’abril, la I Jornada de Salut Comunitària de Girona i XI Jornada de la Xarxa AUPA, sota el tema "Salut comunitària: a l’onzena va la vençuda? Parlem-ne" amb l’objectiu de ser un lloc de trobada de professionals de l’àmbit de la salut i serveis socials per compartir experiències i debatre al voltant del model d’atenció que es vol, on la comunitat és el centre. Amb aquesta primera trobada gironina, es vol iniciar un seguit de jornades de periodicitat bianual per promoure i donar a conèixer les accions en salut comunitària que es duguin a terme a la Regió Sanitària de Girona.

La jornada de divendres està organitzada pel Departament de Salut, l’Institut Català de la Salut (ICS) a Girona, l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) i i Albera Salut, les entitats que formen part de la Xarxa AUPA al territori. L’acte d’inauguració tindrà lloc a dos quarts de deu del matí i comptarà amb la presència de l’alcalde de Salt, Jaume Torramadé, el secretari de Salut Pública a Catalunya, Antoni Mateu; el director general de planificació i recerca en salut a més de president del Consell d’Administració de l’ICS, Carles Constante; el president del Consell d’Administració de l’Institut d’Assistència Sanitària, Joan Profitós; el vicepresident primer de DipSalut, Josep M. Corominas i la coordinadora de la Xarxa AUPA, Maria Cinta Daufí.

Seguidament es farà una taula rodona on es presentaran quatre experiències d’activitats de salut comunitària organitzades per diferents centres de salut a Girona per atendre diferents aspectes (la fibromiàlgia, la salut mental i l’obesitat i el sedentarime). Una segona taula, abordarà les actuacions que es poden realitzar des de les administracions locals i finalment la darrera taula presentarà l’estratègia de desenvolupament de salut comunitària a Catalunya: des del Departament de Salut, CatSalut, Agència de Salut Pública i des del Pla Interdepartamental d’Atenció i Interacció Social i Sanitària (PIAISS). La cloenda de l’acte, tindrà lloc a tres quarts de dues.

AUPA "Actuant Units per a la Salut"

AUPA és un projecte de diverses institucions professionals i formatives en el camp de salut per promoure els projectes de salut comunitària en l’atenció primària a Catalunya. AUPA significa "Actuant Units per a la Salut", i va ser utilitzat per primera vegada pel centre de salut de la Barceloneta, escollit pel Network:TUFH (el projecte de l’OMS i la WONCA Towards Unity for Health) com un dels dotze projectes de camp de demostració de la de la integració de la salut pública en l’atenció primària. A la Regió Sanitària de Girona formen part de la Xarxa AUPA els Serveis Regionals de Girona de l’Agència de Salut Pública de Catalunya a més de 10 Equips d’Atenció Primària (Santa Clara, Can Gibert del Pla i Taialà de Girona, Salt, Pineda, Roses, Anglès, Cassà de la Selva, Breda-Hostalric i Peralada).

La Xarxa AUPA dóna suport i actua com a plataforma de trobada dels diferents centres de salut on s’estan duent a terme projectes comunitaris. En aquest sentit, s’ajuda en el finançament dels projectes comunitaris, es forma a professionals dels centres de la Xarxa i se’ls ofereix assessorament metodològic. A més, s’impulsa la docència en salut comunitària dels programes MIR de Medicina Familiar i Comunitària de Catalunya i també els projectes de recerca que es duguin a terme de manera col·laborativa.

AUPA neix al maig de 2003, com a projecte conjunt de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària, les Unitats Docents de Medicina Familiar i Comunitària de Catalunya, la Càtedra Novartis de la UAB d’Investigació i Docència en Medicina i l’Institut d’Estudis de la Salut. Pren el seu actual nom el juliol de 2004, quan s’integra dins de l’Àrea de Salut Pública i Recerca en Serveis Sanitaris de l’IES. En aquests moments s'incorpora també com a institució de suport l'Agència de Salut Pública i el 2006 l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària.

IASGIRONA
Dimarts, 21 Abril 2015