El Programa de Rehabilitació Cardíaca de l’Hospital Santa Caterina incorpora la telemetria per tractar pacients d’alt risc

Visita al Programa de Rehabilitació Cardíaca
Visita al Programa de Rehabilitació Cardíaca

L’Hospital Santa Caterina (Parc Hospitalari Martí i Julià, Salt) ha incorporat a la Unitat de Rehabilitació Cardíaca sis aparells de telemetria que permetran tractar pacients d’alt risc com ara persones amb patologia cardíaca greu. La telemetria és una tecnologia de medició de qualsevol tipus de magnitud a distància que permet registrar l’activitat elèctrica del cor de manera contínua. Els paràmetres mesurats són similars als que mesura l'electrocardiograma, que monitoritza l'activitat elèctrica del cor, incloent la freqüència i característiques del miocardi. La directora del Pla Director de Malalties Cardiovasculars del Departament de Salut, Josefina Mauri, ha visitat la Unitat per conèixer de primera mà com s’hi està treballant. Acompanyada per la direcció mèdica i d’infermeria de l’Hospital Santa Caterina i per l’equip de professionals de Servei de Cardiologia del centre, Mauri ha tingut l’ocasió d’intercanviar informació amb els pacients que en aquest moment estaven fent rehabilitació cardíaca.

El Programa de Rehabilitació Cardíaca del Santa Caterina va néixer l’any 2007 en el marc del Pla Director de Malalties Cardiovasculars. Està dirigit als pacients isquèmics que han patit un infart de miocardi o una angina de pit. S’hi realitzen un conjunt d’accions dirigides a millorar els efectes físics, psicològics, nutricionals i socials dels pacients amb problemes cardiovasculars i a reduir la morbimortalitat. El pacient arriba al programa derivat de l’hospital Dr. Josep Trueta, el de referència de la demarcació, del propi hospital o dels centres d’atenció primària del territori, Després de sotmetre’s a una valoració i estratificació del risc, a través de diferents proves, es determina la conveniència d’incloure el pacient al programa. Aquest dura tres mesos durant els quals s’educa al pacient en els hàbits de vida cardiosaludable, alhora que s’intenta aconseguir un control òptim dels factors de risc cardiovasculars. Des del 2008 fins ara s’han inclòs al programa 305 persones, de les quals, 40 són nous pacients d’aquest any. En general, tots els pacients milloren la seva capacitat funcional, els hàbits dietètics, i aconsegueixen una disminució de la fatiga, de la tensió arterial i el colesterol total. També s’ha determinat un abandonament de l’hàbit tabàquic i, al mateix temps, els pacients assoleixen una disminució significativa de l’ansietat i l’estrès, alhora que un augment de l’autoestima i de la seguretat en si mateixos.

IASGIRONA
Dijous, 14 Maig 2015