La Unitat d’atenció al Joc Patològic de l’IAS detecta una tendència a l’alça en l’addicció al joc i apostes per Internet

Mercè Soms, psicòloga clínica, responsable de la Unitat de Ludopaties i Addiccions no tòxiques de l’IAS, atenent un pacient
Mercè Soms, psicòloga clínica, responsable de la Unitat de Ludopaties i Addiccions no tòxiques de l’IAS, atenent un pacient

Tot i que el principal problema dels nous pacients que arriben a la Unitat d’atenció al Joc Patològic de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) continua sent l’addicció a les màquines escurabutxaques, la psicòloga clínica responsable de la Unitat, Mercè Soms, senyala un increment de les consultes vinculades al joc per Internet, en general, i al mal ús de les noves tecnologies per part dels joves. "Les xifres no són significatives en números absoluts però sí que és veritat que ens arriben cada vegada més demandes per part de familiars i professionals preocupats pels efectes de la publicitat de tot tipus de joc i apostes per Internet i per l’addicció a tot el que envolta les noves tecnologies, especialment en el col·lectiu més jove", afirma Soms.

De total de casos nous atesos a la Unitat al 2014 (99), un 21% són joves amb una mitjana d’edat de 24,74 anys. D’aquests, un 63,16% són derivats per problemes d’addicció a les màquines escurabutxaques; un 26% per addicció al joc per Internet amb diners, i un 10,53%, per addicció al joc per Internet sense diners. Els motius de consulta per l’ús d’Internet representa el 36,53%.

D’aquests 99 casos nous, el 91,11% són homes, amb problemes d’addicció a les maquines escurabutxaques en un 75,56%. L’11% és tractat per problemes d’apostes i joc per Internet amb diners, i el 3,33%, per l’addicció al joc en la xarxa, sense diners. L’edat mitjana se situa en 41,52 anys, i un 46,67% són casats o viuen en parella. Els casos són derivats en bona part dels centres d’atenció primària (un 45,46% del total dels nous pacients i un 52,63% en el cas dels joves, persones menors de 30 anys). Hi ha un 20% de derivacions per part dels diferents dispositius de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de l’IAS i un 15% de sol·licituds directes dels propis pacients o de la família; aquest percentatge se situa en el 26% en el cas dels pacients joves.

La Unitat d’atenció al Joc Patològic i altres addiccions no tòxiques és un servei de caràcter ambulatori especialitzat en l'atenció de pacients amb problemes de joc patològic o altres addiccions conductuals no tòxiques. La unitat forma part de la Xarxa pública de Salut Mental i Addiccions de les comarques gironines. Des d’aquest dispositiu s’ofereix atenció directa a les persones afectades i es realitzen intervencions terapèutiques amb els pacients a títol individual i grupal. També s’atenen i es dóna suport a les famílies. Del total de primeres visites realitzades al 2014, el 9% van ser acollides familiars.

Per ser atès per aquesta unitat especialitzada, els pacients poden demanar-ho directament o són derivats dels centres de salut mental, els centres d'atenció primària, els centres d'atenció a les drogodependències i també de l'Associació Gironina d'Ajuda al Ludòpata (AGAL).

IASGIRONA
Dimarts, 19 Maig 2015