Fujitsu es fixa en la investigació realitzada per l’IdIBGi amb l’objectiu d’invertir en innovació relacionada amb big data

L’empresa Fujitsu, companyia japonesa líder en el sector de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), ha posat el focus en l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IdIBGi) amb la finalitat d’invertir-hi en els propers anys. En aquest sentit, dilluns 14 de setembre al matí es va dur a terme a l’Hospital Trueta una jornada amb el lema “Innovació com a motor de futur. Innovem ara, fem futur”, una acció estratègica  per a la dinamització de la innovació i de la transferència de la recerca i el desenvolupament tecnològic de l’IdIBGi, amb l’objectiu d’identificar oportunitats en projectes d’innovació i d’incentivar col·laboracions futures. En aquesta jornada, la primera trobada presencial entre les dues parts, hi ha participat Kunio Suzuki, director d’Innovació de Fujitsu i membre del Consell Assessor de l’empresa multinacional japonesa i el director de l’IdIBGi, Albert Barberà, a més de diversos investigadors de Girona. La col·laboració entre l’empresa i l’institut de recerca té el suport de l’empresa Innomedyx, especialitzada en la translació de productes de biomedicina i la innovació tecnològica sanitària.

Fujitsu ha posat els ulls en la qualitat de la recerca que es du a terme a Girona, on des de fa temps s’enregistra l’activitat assistencial. Fruit d’aquesta voluntat, han sorgit registres com ara  el Registre Gironí del Cor (REGICOR); el Registre de Càncer Poblacional (RCP) de Girona, o el Registre de Demències de Girona (ReDeGi). La col·laboració de Fujitsu se centraria en qüestions relacionades amb les dades massives (big data), és a dir, amb el processament de grans quantitats de dades que pel seu volum, la seva naturalesa i la velocitat amb què han de ser processades ultrapassen la capacitat dels sistemes informàtics habituals. En aquest sentit, l’empresa té previst crear una filial de Fujitsu Laboratories, amb seu a Madrid, orientada a l’anàlisi de dades per fer possible innovacions en sectors com ara la salut. Aquest centre s’encarregarà sobretot de les dades massives.

Durant la sessió de dilluns es van presentar als representants de Fujitsu i d’Innomedyx alguns dels projectes d’innovació que estan duent a terme investigadors de l’IdIBGi que podrien encaixar més en la línia estratègica de la companyia. És el cas d’estudis com ara l’alta resolució en imatges per al pronòstic i la cura dels pacients amb càncer, una eina de predicció per als tractaments en pacients crònics, els patrons en salut mental i addiccions, l’escriptura a mà per a la classificació del tipus de demència o els biomarcadors avançats en la malaltia inflamatòria intestinal, entre d’altres.

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona, que té els seus orígens en la Fundació Privada Doctor Josep Trueta, es va crear el juliol de 2005 amb la finalitat de promoure, desenvolupar, gestionar i difondre la recerca biomèdica en l’àmbit de les comarques de Girona. Amb aquest objectiu, aglutina grups de recerca de l’Hospital Universitari Doctor Josep Trueta, l’Institut d’Assistència Sanitària, la Universitat de Girona, l’Institut de Diagnòstic per la Imatge, l’Institut Català d’Oncologia i l’Institut Català de la Salut a Girona.

IASGIRONA
Dimarts, 15 Setembre 2015