Resultats de la implantació del Programa de cribratge de càncer de còlon i recte a la Garrotxa i el Ripollès

El programa de cribratge de càncer de còlon i recte ha permès detectar la malaltia precoçment a 33 persones a la Garrotxa i el Ripollès. Hi han participat 10.183 persones del conjunt de 21.986 convidades al programa.

Cada any a Catalunya es diagnostiquen més de 4.000 casos nous de càncer de còlon i recte i actualment ha esdevingut la segona causa de mort per càncer. La majoria dels càncers de còlon i recte es desenvolupen a partir de pòlips denomatosos. Això no obstant, la presència de pòlips és freqüent a la població i només un petit percentatge progressa a càncer. El temps mitjà necessari per a completar aquesta progressió és llarg, probablement de 10 o més anys, fet que permet prevenir o detectar precoçment el
càncer de còlon i recte i millorar-ne el pronòstic. 

El càncer de colon és el segon càncer més freqüent en homes, després del de pròstata, i en dones, després del de mama, però és el més diagnosticat si es tenen en compte els dos sexes. Es calcula que afectarà a 1 de cada 20 homes i a 1 de cada 30 dones abans de complir els 74 anys. Per aquest motiu, des de l’any 2010 el Departament de Salut ha anat desplegant el programa arreu de Catalunya. A la Garrotxa i el Ripollès es va iniciar al gener de 2015 i a finals del 2016 s’ha acabat d’implantar a totes les àrees bàsiques de salut d’aquestes comarques.

El Programa de detecció precoç de càncer de colon i recte es fa a partir d’una anàlisi per detectar si hi ha restes de sang oculta amb femta que es lliura des de les farmàcies comunitàries. La majoria de la gent que hi participa, prèvia invitació del mateix programa,
donen un resultat negatiu al test de sang oculta. A la Garrotxa hi han participat 6.860 persones del conjunt de les convidades a participar, que representa un 48,75%. Per la seva banda, al Ripollès hi ha participat 3.323 persones, que representa el 48% de les
convidats. Els que han obtingut un resultat positiu al test de sang oculta amb femta, s’han derivat al seu respectiu hospital comarcal per fer-se una colonoscòpia per confirmar o descartar una lesió. En total, l’Hospital d’Olot ha realitzat 446 colonoscòpies, mentre que el de Campdevànol n’ha fet 178. Aquestes proves diagnòstiques han permès detectar 33 càncers invasius (22 a la Garrotxa i 11 al Ripollès), que representa una taxa de detecció de càncer de 3 per 1.000 persones cribrades.

La detecció precoç és important perquè la majoria de de càncers colorectals es desenvolupen a partir de pòlips adenomatosos, unes lesions precanceroses que poden sagnar de manera intermitent, com els tumors. Per això, les lesions detectades a través
del programa tenen un seguiment exhaustiu per evitar que esdevinguin càncers invasius. Si es detecta en una fase inicial és més fàcil tractar i més fàcil que es pugui curar, ja que precisament, un dels problemes d’aquest tipus de tumor és que pot desenvolupar-se durant mesos sense produir cap molèstia.

El programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte té l’objectiu de reduir l’aparició de casos nous i reduir la mortalitat per aquest càncer. Cal recordar que una dieta saludable, fer exercici físic de forma regular i mantenir un pes adequat, són factors favorables per a la prevenció del càncer colorectal. 

Aquests resultats s’han presentat avui en el marc de la jornada de balanç de la primera ronda del Programa de Cribratge de Càncer de Còlon i Recte a les comarques d’Osona, Ripollès i Garrotxa que s’ha fet a l’Hospital General de Vic. HI L’acte ha anat a càrrec del Dr. Miquel Carreras i la Dra. Marta Chandre, gerents de les Regions Sanitàries de Girona i Catalunya Central, el Dr. Josep Costa i Dr. Pere Roura, responsables de les oficines tècniques del programa de les comarques de la Garrotxa, Ripollès i Osona, la Dra. M. José Martínez, cap de la unitat d’Anatomia Patològica, el Dr. Joan Saló, cap territorial de digestologia a Osona, la Garrotxa i el Ripollès, el Sr. Josep Brunsó, en representació dels Col·legits de Farmacèutics, i la Dra. Meia Faixedas cap de la Unitat de Planificació de la Regió de Girona.

A la Garrotxa i el Ripollès cal agrair molt especialment la contribució de Rotary Club en el desplegament d’aquest programa i de l’Associació Espanyola Contra el Càncer i l’Oncolliga, així com la col·laboració de les farmàcies comunitàries, de l’equip de professionals vinculats al programa dels hospitals comarcals i de les àrees bàsiques de salut que amb el seu esforç han contribuït en l’assoliment d’aquests bons resultats.
 

IASGIRONA
Dijous, 6 Abril 2017