La Xarxa Catalana d'Hospitals sense Fum atorga l’IAS l’acreditació d'argent per la seva labor a favor de la deshabituació tabàquica

La direcció de recursos de l'IAS amb professionals del servei de Prevenció i de la comissió Lliure de Fum mostren el certificat d'acreditació davant una senyalització visible de prohibit fumar

Del 25 de maig i fins ahir, amb motiu de la setmana commemorativa del Dia Mundial Sense Tabac, professionals de l’atenció primària i del Parc Hospitalari Martí i Julià de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) han organitzat un seguit d'activitats i accions de sensibilització en la lluita contra el tabaquisme. El programa ha clos amb la festa commemorativa de la diada al parc, una matinal festiva dirigida a professionals i persones usuàries en què no han faltat la tradicional xocolatada amb coca i la música. L’acte, organitzat per la Comissió Lliure de Fum del Parc, ha estat amenitzat pel grup AYA & THE KING Jazz. Hi han col·laborat el servei de cuina de l'IAS, i l’Hospital de Dia d’Adolescents, encarregat d’elaborar els cartells commemoratius.

Durant la setmana han destacat les accions impulsades des de l’atenció primària de l’IAS, entre les quals es posa de relleu la restauració dels senyals “Fem salut, gràcies per no fumar” a l’exterior dels centres de salut de l’ABS de Cassà de la Selva, exposicions i intercanvi de pomes per cigarretes en col·laboració amb els ajuntaments dels pobles que acull d’àrea bàsica i associacions de pacients, com ara l’Oncolliga o Gicor, entre d’altres entitats.

Reconeixement del mèrit a l’acció

L’IAS ha rebut l’acreditació d’argent de la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum, de la qual forma part, amb què es reconeixen les polítiques actives de l’organització en el control del tabaquisme. L’IAS disposa d’una comissió anomenada “Parc Lliure de Fum”, liderada pel Servei de Prevenció de l’IAS i integrada per diferents professionals de la institució, a través de la qual es canalitzen les accions. L’acreditació posa en valor el treball constant per a la deshabituació tabàquica tant de la plantilla de professionals com de pacients; l'ampliació i senyalització d'espais lliures de fum o les accions de sensibilització engegades en els darrers quatre anys. Entre aquestes s’hi troben l’alt nivell d’implementació del Codi Europeu, la realització d’enquestes sobre el consum del tabac al personal, el programa de deshabituació tabàquica dirigit a les persones treballadores, el protocol d’actuació dirigit als pacients per ajudar-los a deixar de fumar o les accions formatives, entre d’altres.

Diada mundial des del 1988

El Dia Mundial Sense Tabac, promogut per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) des de 1988, aconsegueix centrar l'atenció general sobre el principal problema que representa el consum de tabac per a la salut pública. Alhora, propicia actuacions concretes que es consoliden i s'integren en el conjunt d'estratègies per a la prevenció i el control del tabaquisme. Any rere any, s'observa un efecte multiplicador i sinèrgic en les diferents administracions, entitats, organitzacions, col·lectius i agents socials interessats en un problema de salut tan important i que afecta tota la ciutadania. Aquest esdeveniment anual, que se celebra el 31 de maig, pretén informar la població sobre els perills que suposa el consum de tabac, la principal causa que es pot prevenir de defunció al món. La jornada també pretén fer difusió de les pràctiques comercials de les empreses tabaqueres i de les iniciatives que coordina l'OMS per lluitar contra l'epidèmia del tabaquisme, així com donar a conèixer tot el que les persones poden fer per reivindicar el seu dret a la salut i a una vida sana.

Un altre dels objectius d'aquesta celebració és protegir les generacions futures del consum de tabac, que actualment mata quasi sis milions de persones arreu del món, més de sis-centes mil de les quals són fumadores passives.

Edició 2022. El tabac: una amenaça per al nostre medi ambient

Enguany, la jornada té com a objectiu conscienciar la població sobre l’impacte ambiental del tabac. A partir d’àmbits com el cultiu, la producció, la distribució i la gestió dels residus, es donarà als usuaris de tabac una raó addicional per deixar de fumar. Un altre objectiu de la campanya és exposar l’esforç de la indústria del tabac per "intentar fer un rentat de cara de color verd" pel que fa a la seva reputació i els seus productes comercialitzant-los com a “respectuosos amb el medi ambient”.

Amb el suport de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum difon des de 1999 el model Hospital sense Fum basat en el decàleg de mesures de la GNTH-Global Network for Tobacco Free Health Care Services.

 

 

IASGIRONA
Dimecres, 1 Juny 2022