L’IAS i l’IDIBGI presenten les recomanacions per al desenvolupament d’un model d’atenció del Funcionament Intel·lectual Límit a Catalunya

El treball, desenvolupat a Catalunya per encàrrec del Departament de la Presidència, es donarà a conèixer en una jornada internacional aquest divendres al Palau de Congressos de Girona

Durant la jornada es presentaran les conclusions d’un grup d’experts internacional que quedaran recollides en el que s’anomenarà la “Declaració de Girona sobre l'impacte econòmic i social del Funcionament Intel·lectual Límit”

Estudis recents assenyalen que la prevalença del funcionament intel·lectual límit pot arribar a un interval del 12% al 18% de la població

El proper divendres 26 de maig, l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) i l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) presentaran les recomanacions per al desenvolupament d’un model d’atenció del Funcionament Intel·lectual Límit (FIL) a Catalunya per encàrrec del Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya. La presentació es farà en el marc d’una jornada internacional organitzada per ambdues institucions que reunirà més de 200 professionals de tots els sectors que treballen amb persones amb FIL. La jornada, que tindrà lloc al Palau de Congressos de Girona, comptarà amb experts de referència mundial en aquest camp i serà inaugurada per l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, la consellera de la Presidència, Neus Munté, el president de l’IAS, Joan Profitós, i el director de l’IDIBGI, Jordi Barretina.

Durant la jornada es revisaran i presentaran alhora les conclusions del grup d’experts internacionals de referència en aquest camp de l’Institut d’Assistència Sanitària de Girona, la Universitat de Sydney (Austràlia), la Universitat de Harvard i l’Hospital Infantil de Boston (Estats Units), l’Associació Mundial de Psiquiatria i l’Associació Europea de Salut Mental en Discapacitat Intel·lectual que acompanyen la proposta catalana. Aquestes conclusions quedaran recollides a nivell mundial en el que s’anomenarà la “Declaració de Girona sobre l'impacte econòmic i social del Funcionament Intel·lectual Límit”.

El Funcionament Intel·lectual Límit (FIL) no és una síndrome, ni un trastorn, ni una malaltia, sinó una agrupació heterogènia de síndromes, trastorns o malalties específiques del neurodesenvolupament i possiblement de variacions extremes de la normalitat amb una característica comú: la limitació funcional secundària a la capacitat intel·lectual. La categoria Funcionament Intel·lectual Límit (FIL) descriu un rang de quocient intel·lectual generalment entre una i dues desviacions estàndard per sota de la mitjana (71-85). S‘accepta que la part més baixa d‘aquest rang pugui coincidir amb la discapacitat intel·lectual. Estudis recents assenyalen que la prevalença del funcionament intel·lectual límit pot arribar a un interval del 12% al 18% de la població. El FIL impedeix assolir un funcionament adequat de la persona, com ara i a títol d'exemple, un nivell bàsic d'escolarització o l'accés al mercat laboral. Malgrat el seu impacte social i la seva freqüència, el FIL és un gran desconegut per al sistema educatiu, social, sanitari i legal. L'any 2014, amb la finalitat d'avançar en el desenvolupament d'un consens en aquest camp, el Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, seguint les recomanacions del Manual de Consens sobre el Funcionament Intel·lectual Límit elaborat per l’Associació Catalana Nabiu, va configurar un grup de treball per dotar el FIL d'un marc conceptual en el conjunt dels problemes del desenvolupament al llarg del cicle vital, des d'una perspectiva d'atenció integral centrada en la persona.

L’objectiu d’aquest grup, constituït per un ampli ventall de professionals de l’àmbit educatiu, social, laboral, sanitari i legal, tant de l’administració pública com d’experts en el tema,  ha estat elaborar les recomanacions que es presentaran aquest divendres per millorar la detecció precoç i el diagnòstic del FIL, definir un pla individualitzat d’intervenció, millorar la integració social i laboral i garantir la coordinació interdepartamental i interdisciplinària en l’atenció a aquest col·lectiu. Presentaran el model català el doctor Ramon Novell, psiquiatre i director del servei especialitzat en discapacitat intel·lectual de l’IAS, i el doctor Luis Salvador-Carulla, psiquiatre i professor de discapacitat i salut mental de la Universitat de Sydney.  

8.30-9.00 h Acreditació

9.00-9.30 h Benvinguda. Acte inaugural

Marta Madrenas. Alcaldessa de Girona.
Neus Munté. Consellera del Departament de la Presidència.
Joan Profitós. President de l’Institut d’Assistència Sanitària.
Jordi Barretina. Director de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona.

9.30-10.30 h Conferència inaugural. “Impacte Sanitari i Social del Funcionament Intel·lectual Límit”

Eric Emerson. Professor of Disability Population. Health Centre for Disability Research and Policy.University of Sydney Emeritus Professor of Disability & Health Research Centre for Disability Research Lancaster University. United kingdom.
Moderador: Ramon Novell. Psiquiatre. Cap del Servei de Discapacitat Intel·lectual. Institut d'Assistència Sanitaria. Girona. Espanya.

10.30-11.00 h Pausa cafè

11.00-13.00 h Taula Models i desenvolupaments internacionals I

Moderador: Rafael Martínez-Leal. Psicòleg. UNIVIDD de la Fundació Villablanca, Reus. Tarragona. Espanya. IISPV, URV, CIBERSAM

11.00-11.45 h Situació actual al Regne Unit

Angela Hassiotis. Professor in intellectual disability in the Division of Psychiatry at UCL and honorary consultant Psychiatrist at the Camden Learning Disability Service. Co-chair Section intellectual disability World Psychiatric Association. Associate Director IASSIDD Academy.

11.45-12.30 h Situació actual a l’Espanya i a Catalunya. Presentació de les recomanacions per a l'atenció a les persones amb FIL de la Generalitat de Catalunya.

Luis Salvador-Carulla. Professor of Disability and Mental Health Head, Mental Health Policy Unit, Brain & Mind Centre for Disability Research and Policy, Faculty of Health Sciences. University of Sydney.
Ramon Novell. Psiquiatre. Cap del Servei de Discapacitat Intel·lectual. Institut d'Assistència Sanitaria. Girona. Espanya.

12.30-13.00 h Taula de discussió

13.00-14.30 h Descans dinar

14.30-16.30 h Taula Models i desenvolupaments internacionals II

Moderador: Jordi Cid. Doctor en psicologia. Coordinador de Programes de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions. Institut d'Assistència Sanitària. Girona. Espanya.

14.30-15.15 h Situació actual als Estats Units

Kerim Munir. Associate Professor of Psychiatry. Boston Children's Hospital. Harvard University. Chair World Psychiatry Association Intellectual Disability Section. 
Jim Harris. Professor of psychiatry and behavioral sciences, founding director of the Developmental Neuropsychiatry Clinic in the Division of Child and Adolescent Psychiatry at Johns Hopkins, and a former director of the Division of Child and Adolescent Psychiatry.

15.15-16.00 h Situació actual a Europa

Marco Bertelli. Research and scientific director of CREA (AMG Centre for Research and Evolution), Firenze (Italy). President elect of the European Association for Mental Health in Intellectual Disability (MH-ID). 
Jannelien Wieland. Psychiatrist. Kristal Centre for Psychiatry and Intellectual Disability, Rivierduinen. The Netherlands.

16.00-16.30 h Taula de discussió
16.30-17.00 h Conclusions i cloenda

Els periodistes interessats en cobrir la jornada/entrevistes us podeu posar en contacte amb: Maria José Velasco -mariaj.velasco@ias.cat - 678580347

SALUTMENTAL
Dimecres, 24 Maig 2017