S’inicia el cicle de conferències i activitats de sensibilització amb motiu de La Marató

Departament de Salut, ICS, IAS, IDIBGI i UdG han organitzat xerrades i activitats diverses sobre l’ictus i els traumatismes medul·lars i cerebrals

El programa de conferències s’inicia el dijous 17 de novembre i s’acaba el dia 15 de desembre

Un any més, l’Institut Català de la Salut a Girona (ICS Girona), l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI), i enguany també la Universitat de Girona, organitzen de nou, sota el paraigua del Departament de Salut, el cicle de conferències conjunt amb motiu de La Marató de TV3, dedicada aquest any a l’ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques. Amb aquest cicle, obert i dirigit a tota la població i particularment a les persones afectades i les seves famílies, es vol contribuir a la divulgació i a la conscienciació sobre aquestes malalties. Enguany, a més, s’han organitzat paral·lelament activitats per donar-les a conèixer al carrer i en centres educatius i sanitaris, que estan obertes també a la ciutadania.

El cicle de conferències arrenca dijous que ve, 17 de novembre, a les 19 h a l’Auditori Josep Irla de la Generalitat, amb una sessió dedicada a les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques, en la qual els professionals del Servei de Neurocirurgia i Rehabilitació de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta explicaran els processos assistencials lligats a aquestes situacions, així com la rehabilitació posterior. Les xerrades, donaran pas a un torn obert de preguntes dels assistents.

Durant la tarda del dijous següent, el 24 de novembre, es durà a terme una activitat a la plaça Pompeu Fabra, de sensibilització i educació sanitària sobre l’ictus, i es faran controls dels factors de risc (mesura de la pressió arterial, la glicèmia...). En aquesta activitat hi col·laboraran els alumnes de les facultats de Medicina i Infermeria de la Universitat de Girona i de l’Associació Ictus Girona. A les 19 h, a l’Auditori Josep Irla, començarà la segona sessió del cicle de conferències, aquesta vegada dedicat a l’ictus. La sessió està especialment pensada per a aquelles persones que han patit un ictus, o per als seus familiars, ja que tractarà de la rehabilitació, dels recursos assistencials i de la comunitat per a les persones que han sofert un infart cerebral. Amb tot, també es farà un repàs a la malaltia des d’un punt de vista preventiu.

Els dies 13, 14 i 15 de desembre hi haurà activitats d’educació sanitària als centres d’atenció primària de Girona, a l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta i al Parc Hospitalari Martí i Julià. Els tres campus universitaris de la UdG també seran l’escenari de més accions d’educació sanitària i, a més, s’hi impartiran ‘càpsules de ciència’, és a dir, xerrades de curta durada, dutes a terme per especialistes, que abordaran les patologies objecte de La Marató.

El dijous 15 de desembre es tornarà a repetir l’activitat de sensibilització de la plaça Pompeu Fabra, i es farà la darrera sessió del cicle de conferències, a les 19 h, a l’Auditori Josep Irla. En aquesta ocasió es projectarà una pel·lícula i un documental elaborat pel Grup de Treball d’Ictus de l’Hospital de Palamós sobre els factors de risc cardiovascular i, a continuació, es farà una taula rodona amb la participació d’experts en ictus i pacients afectats per la malaltia.

 

L’ictus, una malaltia que afecta a 1.700 gironins cada any

L’ictus és la segona causa de mort a l’Estat, la primera en dones, i és també la primera causa de discapacitat greu. Una de cada sis persones patirà un ictus al llarg de la seva vida. Cada any, 1.700 gironins pateixen un infart cerebral i només el 50% arriben a l’Hospital dins les primeres sis hores des de l’inici de l’afectació. Un de cada sis afectats és una persona jove.

Segons la Societat Espanyola de Neurologia (SEN), en el conjunt de l’Estat cada 14 minuts mor un pacient per ictus. No obstant això, hi ha dades esperançadores ja que en els últims anys la mortalitat ha disminuït gràcies als treballs de prevenció i detecció precoç, així com a les millores en l'atenció hospitalària als pacients en les unitats d'ictus i al desenvolupament de tractaments aplicats en les primeres hores, com ara la trombòlisi i els nous procediments d'extracció de trombes.

El 70% dels ingressos en neurologia són casos d'ictus i, segons un estudi recent, en els últims 15 anys, el nombre de pacients atesos per malalties cerebrovasculars ha augmentat un 40%. Això s'explica perquè l'edat és el principal factor de risc no modificable d'ictus, de manera que s'espera un augment de la incidència i la prevalença d'aquesta malaltia en els propers anys, especialment a l’Estat espanyol, que tindrà, segons l'OMS, la població més envellida d'Europa el 2040.

Per això és especialment important conèixer quins són els factors de risc modificables (hipertensió, diabetis, malalties de cor i, d'una manera particular, fibril·lació auricular, consum excessiu d'alcohol, colesterol, tabac, obesitat, síndrome metabòlica, i apnea del son) i disposar d'una atenció neurològica urgent i coordinada com la que ofereix el Codi ictus.

 

Lesions medul·lars i cerebrals

La Marató 2016 també tractarà les lesions medul·lars i cerebrals ocasionades per un traumatisme. Les lesions cerebrals per causes traumàtiques afecten àrees del cervell responsables del moviment, de les sensacions i percepcions, de les emocions i de la conducta, així com de l'atenció, la memòria, el llenguatge i la intel·ligència. Les lesions medul·lars poden provocar paràlisi de la mobilitat voluntària i absència de sensibilitat per sota de la zona afectada, així com altres trastorns i malalties derivades d'aquest estat. Segons si la lesió és completa o parcial, i en funció del nivell en què es produeixi, les conseqüències seran més o menys greus. En els últims anys, els experts han notat un canvi en la causa d'aquestes lesions d'origen traumàtic: han baixat les produïdes per accidents de trànsit i han augmentat les causades per caigudes domèstiques en persones d'edat més avançada.

 

Implicació d’organitzacions i institucions

Les activitats organitzades per ICS, IAS, IDIBGI i UdG tenen el suport, com cada any, del DipSalut, el Fòrum Associació dels Col·legis Sanitaris (que inclou diversos col·legis professionals, com ara els de medicina, diplomats d’infermeria, fisioteràpia, psicologia i veterinària), l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Girona, els ajuntaments de Girona i Salt i, enguany, també hi ha col·laborat estretament l’Associació Ictus Girona i els Serveis Sanitaris Integrats del Baix Empordà.

 

Document Adjunt: 

IASGIRONA
Divendres, 11 Novembre 2016